Thursday, January 20, 2011

Ajal maut di tangan Tuhan

Sudah lama tidak mengupdate. Sedikit berhabuk nampkanya. Nak kata sibuk tak lah juga. Nak kate study memanjang, sangatlah tidaknye.=P 


Tapi baru-baru ini kami di sini digemparkan dengan berita kematian junior aku tahun 3 perubatan, Alexandria University. Aku yang mula2 ingatkan dia hanya pengsan dan selamat dibawa kehospital untuk rawatan rupanya salah sama sekali. Dalam perjalanan aku ke kelas elective hematology di kuliah, aku dan kawan berselisih dengan junior tahun 3 (sahabat arwah) dan terus kami bertanya khabar. Barulah aku mengetahui bahawa Iman sudah tiada. Sedih. Aku turut merasa sedih... 


Nur Iman namanya telah disahkan meninggal akibat carbon monoxide poisoning. Arwah telah dijumpai pengsan di bilik mandi oleh ahli rumahnya. Mungkin duration yang lama berada di bilik mandi yang kebocoran gas pemanas air dan masa untuk sampai ke hospital agak lama serta immediate CPR tidak diberikan, beliau tidak dapat diselamatkan. innalillah.. Mungkin itu ajalnya. Ajal kita bilakah pula?  


Kejadian terhidu carbon monoxide bukan pertama kali berlaku, sebelum ini sahabat rapat aku di sini juga pernah mengalaminya dan nasib baik condition nya tak la seteruk Iman. Walaupun telah diadakan creamah kesedaran tentang carbon monoxide poisoning sebelum ini, kejadian yang tidak diingini masih terjadi. hurm.. Memang incidence kali ini menjadi iktibar kepada kami semua di sini. Walaupun nampak remeh, tapi boleh menyebabkan kematian yang hanya memakan masa yang sngat singkat. Untuk berita yang lebih lanjut boleh layari web ini:  http://iskandariah.perubatan.org/v1/pelajar-meninggal-dunia-akibat-keracunan-gas-pemanas-air


A little bit information about carbon monoxide poisoning:
  • Carbon monoxide poisoning occurs after enough inhalation of carbon monoxide (CO). Carbon monoxide is a toxic gas, but, being colorless, odorless, tasteless, and non-irritating, it is very difficult for people to detect. Carbon monoxide is a product of incomplete combustion of organic matter with insufficient oxygen supply to enable complete oxidation to carbon dioxide (CO2) and is often produced in domestic or industrial settings by older motor vehicles and other gasoline-powered tools, heaters, and cooking equipment. 
  • Carbon monoxide mainly causes adverse effects in humans by combining with hemoglobin to form carboxyhemoglobin(HbCO) in the blood. This prevents oxygen binding to hemoglobin, reducing the oxygen-carrying capacity of the blood, leading to hypoxia. Additionally, myoglobin and mitochondrial cytochrome oxidase are thought to be adversely affected. Carboxyhemoglobin can revert to hemoglobin, but the recovery takes time because the HbCO complex is fairly stable.
  • Treatment of poisoning largely consists of administering 100% oxygen or providing hyperbaric oxygen therapy. Oxygen works as an antidote as it increases the removal of carbon monoxide from hemoglobin, in turn providing the body with normal levels of oxygen.


Secara ringkasnya CO mempunyai kebolehan yang tinggi untuk bind to cell darah merah dan mengambil tempat oxygen pada cell itu. Ini menyebabkan cell darah merah tidak dapat membawa oxygen secukupnya untuk dibekalkan ke organ2 penting dlm badan kita. Maka, jika keadaan ini tidak di halang akan menyebabkan organ2 kekurangan oxygen yang penting untuk bekerja (organs hypoxia and failure). Death may become the bad sequele of carbon monoxide poisoning.




P/S: 
aku sayang oxygen. 
aku sayang red blood cells (RBCs)
hiruplah udara yang segar hari2. 
sayangi organs dlm badan anda. 
sentisa ingat ajal tidak mengira usia dan mati itu pasti. 
amalan kita di dunia dah cukupkah utk menghadapi dunia yg satu lagi? 
sentiasa ingat Dia pencipta seluruh alam.

2 comments:

Shafawati Ghazali said...

tu junior ilah ko? ado dengar cito jugak. bahaya la. ilah be careful!

sesungguhnya ajal maut di tangan Allah.

LavenderloVer said...

yup2..naseb baik pemnas air dlm toilet yg letrik punye. klu pakai gas mmg bimbang juge..

betol2..muda tua tidak mengira usia ajal dtg tanpa diduga..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...