Friday, July 1, 2011

Mata

Oh, mata.. mata adalah salah satu organ pancaindera yang sangat bernilai kepada setiap benda hidup. bukan saja manusia yg memerlukan mata, haiwan, alien... sume tu perlukan mata. ye lah, jika tiada mata alamatnya buta. mata, organ yang kecil dan complicated stucture nya. daripada microscopic till macroscopic view, mmg structure yg very very very very brilliant. mana taknya, setiap cell/structure tu dpt membolehkan manusia melihat setiap inci dunia ini. jika rosak dia, maka habislah penglihatan kita. x semua visual field yg loss, scotoma pun dah menyebabkan kita gelabah. bila rabun je, dah mula cari kedai speck mate. hoh, adakah kamu sedar bahawa begitu besar kuasa dan ilmu Allah ini??. x tertanding ilmu yg kita perolehi, yg sngat limit. sehinggakan sudah sebulan belajar mengenai organ ni, tp masih sekarang x dpt2 lagi sy nk digest ilmu prihal penyakit mata ni. ingat --> lupa.. ingat balik --> lupa. cycle yg x berkesudahan. itulah manusia, lumrah. tiada yang kekal selain Allah s.w.t.


OMG!!

OK, exam ophthal next week sudah. OSCE + MCQ ...ayoo.. bagaimana persiapannya? aduhai. sungguh, mmg mencabar. menguji kesabaran utk membaca tajuk2 ophthal yg mmg sngt popular ni :  

strabismus
error of refraction
glaucoma
retina

Tajuk2 ni mmg kene master betol. semoga Allah permudahkan pembelajaran dan pemahaman.. amiinn. 

Bulan Jun sudah pun habis, Julai pula datang menyapa. Happy belated birthday to all people who was born in Jun including me. Happy birthday to me and those people; Hani, Shaa, Nadh, Kak Sya, Kak Ros, Hannah, Ah, Kak Iman....etc. no entry special for my birthday bcoz sy malu laa.. haha. so, mmg ramai yg smbut birthday die bln 6 ni. member2 kat mesia, kt mesir.yg sama birthday pun ade. stakat ni baru tau 3 org kembar hari;
hannah
kak ros
kawan kpd kawan (nama rahsia) 

million thanks to sahabat2 who wish birthday last time. may our Doa's received by Allah s.w.t. 
Yg birthday hari ni, Sanah Helwa,,,,:) ssngguhnya lahirnya kita di dunia ini sangat memberi erti yg besar. jgnlah rasa diri ini tak bernilai, tak berguna utk terus hidup di dunia ini krn setiap yg Allah cipta pasti ada fuctions, ada hikmah, ada tanggungjawab, ada kelebihan tersendiri...   

wallahua'lam :) 

2 comments:

Anonymous said...

saye lahir 1julai 1988.. cbe teke,siapa saya?? =P

LavenderloVer said...

hoh..tau sngt!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...