Tuesday, January 25, 2011

Hari Kemarahan

Petang td, aku sempat melihat perarakan beramai2 penduduk Mesir, lebih kurang 1000 org yang menyertai demonstrasi tersebut started from Moharram Beik-Mansheya to Asafra district. Hari ni mmg hari yang agak kecoh di Alex serta di Kaherah dan beberapa tempat lg di negara ini. They named this day as "Day of Anger". Perarakan menyuarakan rasa ketidakpuas hati dan penuntukan hak mereka sebagai rakyat negara ini. Aku view pun drpd balkoni rumah tp agak jauh. Kami mmg telah diberi amaran awal supaya berhati2 pd hari ni jika berada di jalanan. Mmg tak berani kot nk keluar..


They were chanting;
"Every honest Egyptian wants freedom and bread." 
"Down with M... Saudi Arabia is waiting for you M."
“No to dictatorship”

"POLICE DAY vs DAY OF ANGER"



P/s: sorry, video is not in very best quality and for more detail information about this event, u all can read it at http://www.almasryalyoum.com

wallahua'lam..

Saturday, January 22, 2011

SPB

(@ o @)! 
i'm shocked + happy + wow feeling
facebook pon terkejut
oh my both classmates + section mates
congratulation to both of u
tak sangka
jodoh begitu dekat
kami tumpang gembira
hope everything going smoothly
kami doakan yg terbaik utk kamu berdua
bahagia hingga anak cucu cicit
(^.^) 
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير


SPB juga kpd pasangan2 (bnyk tu) yg akn mendirikan rumahtangga pada tahun ini especially my batch 06/05. juniors?? bakal mungkin..?
  
p/s: SPB = selamat pengantin baru =) 

Thursday, January 20, 2011

Ajal maut di tangan Tuhan

Sudah lama tidak mengupdate. Sedikit berhabuk nampkanya. Nak kata sibuk tak lah juga. Nak kate study memanjang, sangatlah tidaknye.=P 


Tapi baru-baru ini kami di sini digemparkan dengan berita kematian junior aku tahun 3 perubatan, Alexandria University. Aku yang mula2 ingatkan dia hanya pengsan dan selamat dibawa kehospital untuk rawatan rupanya salah sama sekali. Dalam perjalanan aku ke kelas elective hematology di kuliah, aku dan kawan berselisih dengan junior tahun 3 (sahabat arwah) dan terus kami bertanya khabar. Barulah aku mengetahui bahawa Iman sudah tiada. Sedih. Aku turut merasa sedih... 


Nur Iman namanya telah disahkan meninggal akibat carbon monoxide poisoning. Arwah telah dijumpai pengsan di bilik mandi oleh ahli rumahnya. Mungkin duration yang lama berada di bilik mandi yang kebocoran gas pemanas air dan masa untuk sampai ke hospital agak lama serta immediate CPR tidak diberikan, beliau tidak dapat diselamatkan. innalillah.. Mungkin itu ajalnya. Ajal kita bilakah pula?  


Kejadian terhidu carbon monoxide bukan pertama kali berlaku, sebelum ini sahabat rapat aku di sini juga pernah mengalaminya dan nasib baik condition nya tak la seteruk Iman. Walaupun telah diadakan creamah kesedaran tentang carbon monoxide poisoning sebelum ini, kejadian yang tidak diingini masih terjadi. hurm.. Memang incidence kali ini menjadi iktibar kepada kami semua di sini. Walaupun nampak remeh, tapi boleh menyebabkan kematian yang hanya memakan masa yang sngat singkat. Untuk berita yang lebih lanjut boleh layari web ini:  http://iskandariah.perubatan.org/v1/pelajar-meninggal-dunia-akibat-keracunan-gas-pemanas-air


A little bit information about carbon monoxide poisoning:
  • Carbon monoxide poisoning occurs after enough inhalation of carbon monoxide (CO). Carbon monoxide is a toxic gas, but, being colorless, odorless, tasteless, and non-irritating, it is very difficult for people to detect. Carbon monoxide is a product of incomplete combustion of organic matter with insufficient oxygen supply to enable complete oxidation to carbon dioxide (CO2) and is often produced in domestic or industrial settings by older motor vehicles and other gasoline-powered tools, heaters, and cooking equipment. 
  • Carbon monoxide mainly causes adverse effects in humans by combining with hemoglobin to form carboxyhemoglobin(HbCO) in the blood. This prevents oxygen binding to hemoglobin, reducing the oxygen-carrying capacity of the blood, leading to hypoxia. Additionally, myoglobin and mitochondrial cytochrome oxidase are thought to be adversely affected. Carboxyhemoglobin can revert to hemoglobin, but the recovery takes time because the HbCO complex is fairly stable.
  • Treatment of poisoning largely consists of administering 100% oxygen or providing hyperbaric oxygen therapy. Oxygen works as an antidote as it increases the removal of carbon monoxide from hemoglobin, in turn providing the body with normal levels of oxygen.


Secara ringkasnya CO mempunyai kebolehan yang tinggi untuk bind to cell darah merah dan mengambil tempat oxygen pada cell itu. Ini menyebabkan cell darah merah tidak dapat membawa oxygen secukupnya untuk dibekalkan ke organ2 penting dlm badan kita. Maka, jika keadaan ini tidak di halang akan menyebabkan organ2 kekurangan oxygen yang penting untuk bekerja (organs hypoxia and failure). Death may become the bad sequele of carbon monoxide poisoning.




P/S: 
aku sayang oxygen. 
aku sayang red blood cells (RBCs)
hiruplah udara yang segar hari2. 
sayangi organs dlm badan anda. 
sentisa ingat ajal tidak mengira usia dan mati itu pasti. 
amalan kita di dunia dah cukupkah utk menghadapi dunia yg satu lagi? 
sentiasa ingat Dia pencipta seluruh alam.

Monday, January 10, 2011

Hands In

finally! my hands in incubator. holding premature babies inside those transparent boxes. my hand hold the very tiny small fragile babies. wow! can't believe it! i suddenly became wildly excited. haha.. 1st experience woo.. baby besar pun jarang nk pegang inikan pula baby yang sangat kecil, x cukup bulan. nak pegang lagi !! masih bnyk lg hari di NICU maka bnyk lg peluang. sangat best. boleh balik2 kan dia, tepuk2 dia, main kaki dan tangan dia... =) 
hands in when we fully sterilized our both hands to prevent spread of infections and we wore the green gown. we not playing with them but we do full neonatal examinations on them. starting from the head till all body systems. oh little baby, please grow well, u need to be healthy..

i enjoy being in NICU(neonatal intensive care unit)... (^.^)"<3

hey little man!

Saturday, January 1, 2011

New Year

Selamat Tahun Baru !!
Happy New Year !!
Kullu sanah wa entum tayyibeen !!
::....insyaAllah....::

Bersempena hari pertama pada tahun baru ini, marilah kita renung kembali, adakah matlamat utk thn lepas tercapai, terlaksana atau terbengkalai begitu sahaja? jika masih belum dlm gengaman lagi, maka cuba laksanakan matlamat tersebut pada tahun ini beserta dgn aim yang baru. a person without good planing is going to plan for failure. so, new year, new spirit, new courage, new adventure waiting for us. i want to be much better in every aspects than before. want achieve more and more. good luck to me and all of you... "(^o^)" 

Jom meningkatkan iman dan takwa, melengkapkan diri dengan ciri2 peribadi muslim. Hayya!!

wallahua'lam...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...