Wednesday, May 11, 2011

Lepuk Kang!

Sedap nye makan lepok durian. org bandar panggil dodol durian. ke? betul kot. tapi sy rasa macam lain je lepok durian dgn dodol durian. ke sama je? aaah, asal ade durian sudah. huhu. sesudah berape dekad lepok durian yg dibawa khas dari Malaysia akhirnya dikelurkan juga daki kotak simpanan makanan. walaupun rasanya tak la sesedap nenek sy pernah buat, tapi boleh la. cukup syarat nk hilangkan kemengidaman utk makan durian ni. =P 

DURIAN CAKE  =D

Housemate sy tak layan lepok2 durian ni. ada yang tak suka sngat makan durian, ade yang x leh bau. hilang 1 nikmat. segala jenis makanan berinti / berasaskan durian, fuh.. no 1. terbaik! memamg menjadi kegemaran lah. bubur durian, jemput-jemput durian, pulut durian, gulai tempoyak ikan patin, tempoyak+budu... wuuu. sedapnye!! salivating... kalau lah durian ada kt mesir ni kan, borong 1 lori!!

Tadi, wlpn makan separuh lepok durian tu, badan mula rasa panas. penangan durian sungguh. walaupun bukan daripada isinya yg betul-betul, tapi dapat menghangatkan system-system badan aku yg x seberapa besar ni. =P bak kata org "kecil-kecil cili padi, pedasnya tak terperi, semasak-masak dodol durian, panasnya masih ada lagi" ^o^

Bila makan lepok durian ni, teringat kt arwah nenek. masa zaman budak-budak sekolah, pernah kene buli dengan nenek kacau lepok durian berjam-jam kt atas dapur. sebab nak makan sangat kan. kacau punya kacau sampai tangan ni dah macam kayu pengacau dah. nasib baik tak kacau directly gune tangan je. haha.. walaupun penat gile tapi sy tak kesah sebab nak makan sangat-sangat time tu. dah bnyak kali pujuk, bodek2 nenek suruh die buat lepok, akhirnya nenek surrender. hasilnya lepuk nenek aku memang umph la. terangkat ibu-ibu jari kaki. mmg sedap giler. tengok la sape yg buat dan sape yang kacau kan =P thumbs up nek!! tu la lepuk durian yang paling best aku pernah makan. rindu nenek!! semoga nenek bersama-sama kekasih Allah di sana :)

Kat mesia dah mula musim durian ni nampaknye. baru je td calling. aaaaa.. nk jugak!! boleh tak balik mesia kejap ambik, packing2 durian je bawak balik sini?? ke ada sape2 yang bermurah hati or bukan tuan haji bakhil tak tolong post kan durian sejibik pon jadi. haha =P kidding! selamat makan durian lah org mesia ye. kiwe kt sini makan lepok je laaaa. tu pun dua batang je ade... :D


5 comments:

Anonymous said...

kesian..but me too,i hate durian..ha3..guess who am i??

LavenderloVer said...

dugu????anonymous an alient???

Anonymous said...

ur secret admire.. =P

Anonymous said...

(^_^)

LavenderloVer said...

cecite sape???? x cool la main anonymous mose mose ni =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...