Thursday, October 20, 2011

Misrturk

MISRTURK = Mesir + Turki

Ini lah nama tempat sy belajar bahasa arab di sini. belajar tak banyak pun. hanya beberapa mustawa' (peringkat) sahaja. pernah belajar di tempat lain, tp kerana jauhnya tempat tu sy terpaksa berhenti separuh jalan. bila jumpa markaz misrturk ni, dapat lah sy selami lg bhs arab walaupun mengulang mustawa dari awl. basic arab bnyk tunggang langgang. tp bila dah ade sket2 tu boleh la top up apa yg dah hilang. bila baca sheet of antenatal care, under-5 health care yg ditulis dlm bhs arab td ketika field visit boleh la jugak faham.. :)

"Asal ade kek2 plak ni?" 

Time ni markaz ada buat special day la, meraikan pelajar2 yg belajar di situ smbil mempromosikn sket sebanyak kpd mana-mana student lain yg berminat. siap ada persembahan lagi. sy tak terkecuali. bersyair dlm bhs arab tuuu.haha. syair pendek je pun. kaki pun x sempat nk berasap depan org ramai tu. jantung pun x sempat nk pecah dah sampai rangkap akhir daa. kuikuikui.. : P

Ini lah ustazah kami yang sempoi. Ustazah Syaima'. ustzh yg kurus tinggi lampai. gila-gila macam kami tp kadang-kadang tu strict jugak. sy memang respect ustzh sebab bila dia buat kerja dia sangat berdedikasi. walaupun kadang2 tu bila keletihan, kami2 pun turut terasa tempias keletihan dia.huhu.. overall sy enjoy kelas dengan ustzh Syaima'. yang paling best bila belajar nahu (grammar). sangat syok wlpn susah :))

"ustazah, asif jiddan lau 3andik musykilah ma3ana lamma ta3allimna lughatul arabiyah fi markaz. nuhibbuki fillah"

Sekarang, kami tak lagi belajar di markaz. stop sudah. konon nya nak bagi tumpuan sepenuhnya utk subject tahun 6 tp setakat ni semangat nk stdy tu masih turun naik. masa terluang pun banyak je tp tu lah, klu boleh mahu di isi dgn benda yg dpt prepare kan diri ke arah matlamat yg ingin dicapai utk jangka masa pendek dan panjang. kene susun jadual lagi lah nmpaknya ni. tak boleh membazir masa sngt. masa terluang tu baiklah diisi dgn benda yg boleh bg kita knowledge dan manfaat.

Sy sangat kagum dengan sorang sahabat ni. dia sngt memanfaat masa nya. ada saja activity di kala masa terluang. bila time stdy, dia stdy. bila ada program, dia join, take part. bila masa utk menjalin ukhuwah, dia tak pernah lepaskan. selalu diminta oleh org lain utk memberi motivasi atau nasihat kerana dia layak. memang dia sangat layak kerana dia sngat bermotivasi tinggi. tak hairan lah dia memang power dlm academic mahupun non-academic parts. wah! bila sy nak bermotivasi tinggi seperti itu?? >.<
" jangan mengharapkan orang lain untuk membimbing kamu tetapi jadikan diri kamu sebagai penggerak utama dalam membimbing diri sendiri "
I'm gonna miss arabic class with ustzh Syaima'. diharap apa yg belajar selama ni insyaAllah dpt memberi manfaat sedikit sebanyak pada diri ini yang serba tak lengkap. betapa lemahnye diri. kene improve! yosh!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...